Hekking NVM Makelaars gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en AVG & Privacybeleid vinden.

Wat betekent "verkocht onder voorbehoud"?

voorbehoud financiering

Blog home

Een woning is onder voorbehoud verkocht. Wat betekent dat?

Wanneer een woning onder voorbehoud verkocht wordt, is er nog geen sprake van een definitieve verkoop. Het koopcontract is door beide partijen ondertekend, maar de koper heeft de mogelijkheid om de koop te ontbinden. Echter, deze mogelijkheid heeft de koper alleen wanneer het ontbinden van de koop is gebaseerd op de afgesproken voorwaarden.

Verkopen met voorbehoud gebeurt vaak op basis van drie verschillende voorwaarden. Dit kunnen financiële voorwaarden zijn, maar ook bouwtechnische voorwaarden of de voorwaarde dat de koper zijn eigen huis heeft verkocht. Naast de reden voor de mogelijke ontbinding, wordt er ook een termijn opgenomen. Binnen het afgesproken termijn heeft de koper de mogelijkheid om gebruik te maken van de ontbindende voorwaarden.

Verkopen onder voorbehoud van financiering

 

De meest voorkomende voorwaarden om de koop te ontbinden is de financiering van de woning. Het kan voorkomen dat de kopende partij de hypotheek rond moet krijgen. Dit proces kost tijd, waardoor de koper door het onder voorbehoud kopen de tijd krijgt om de financiering te regelen.

Wanneer de koper de financiering niet rond krijgt, kan de koper het koopcontract ontbinden. Dit kan echter niet zomaar, de koper zal hiervoor bewijs moeten aanleveren, in de vorm van een afwijzing van een hypotheekverstrekker. In het koopcontract moet staan hoeveel bewijs de kopende partij moet leveren, indien de koper op deze gronden van de koop afziet.

 

Verkopen onder voorbehoud van bouwkundige keuring

 

Bij de verkoop van een woning is een bouwkundige of bouwtechnische keuring nodig. De partijen kunnen met elkaar afspraken maken over de verkoop van de woning, maar de koper kan de uitkomst van de bouwkundige keuring gebruiken als voorwaarde. Bij het uitbrengen van een bod wordt er rekening gehouden met de mogelijke kosten voor het herstellen van achterstallig onderhoud.

Indien de bouwkundige keuring toont dat de kosten hoger uitvallen, kan de koper afzien van de aankoop. Wanneer de bouwkundige keuring de reden is voor de verkoop onder voorbehoud, hebben beide partijen een duidelijk termijn voor ogen. Het is immers wachten op de uitkomst van de bouwkundige keuring.

 

Onder voorbehoud van eigen woning verkopen

 

Het kan voorkomen dat de koper zelf nog zijn woning moet verkopen. In dat geval kan de kopende partij een nieuwe woning onder voorbehoud kopen. De koop wordt definitief wanneer de huidige woning van de koper verkocht is. Als verkoper kan je wachten tot de koper zijn huis heeft verkocht, maar het is ook mogelijk om een no-risk clausule te gebruiken. Dit betekent dat u als verkoper met andere partijen kan onderhandelen en de bezichtigingen door kunnen gaan.

 


Interesse of toch een vraag?

Stuur ons een bericht en wij zullen zo snel mogelijk reageren.

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms