Hekking NVM Makelaars gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en AVG & Privacybeleid vinden.

Achterstallig onderhoud bij koopwoning

achterstallig onderhoud aan koopwoning bij verkoop

Blog home

Huis verkopen en achterstallig onderhoud

Vaak letten mensen bij het kopen van een woning voornamelijk op de prijs. De focus ligt op het juiste bod doen, waarbij er niet teveel voor de woning wordt betaald, maar wel genoeg om het winnende bod te hebben. Echter, het is daarnaast ook belangrijk om goed te letten op de onderhoudskosten. Achterstallig onderhoud is hier een voorbeeld van. Deze kostenpost kan zorgen voor vervelende verrassingen op financieel gebied, die daarnaast ook zorgen voor een lagere woningwaarde. Daarom kunt u er in dit artikel achter komen welke vormen van achterstallig onderhoud belangrijk zijn en hoe u voorbereid kan zijn op deze kostenpost.

 

Waarde huis en achterstallig onderhoud


Achterstallig onderhoud kan grote effecten op de waarde van de woning hebben. Natuurlijk kan dit voordelig zijn voor de hoogte van de gemeentelijke lasten, indien de WOZ-waarde lager uitvalt door het achterstallig onderhoud. Desondanks blijft achterstallig onderhoud een kostenpost waar u vroeg of laat mee te maken krijgt.
Het is mogelijk dat uw verzekeraar bij schade de hand op de knip houdt. Vaak heeft een verzekeraar in de algemene voorwaarden genoteerd dat zij niets uitkeren indien er schade is ontstaan door achterstallig onderhoud. Indien u bijvoorbeeld te maken krijgt met lekkage, veroorzaakt door achterstallig onderhoud aan het dak, dan zal de verzekering niet uitkeren. Naast het dak zijn het schilderwerk, (elektrische) installaties en de tuin veelvoorkomende kostenposten.

 

Huis verkopen en achterstallig onderhoud


Vaak is het lastiger om een huis met achterstallig onderhoud te verkopen. Zeker indien er in dezelfde straat of wijk soortgelijke woningen te koop staan, die geen of minder achterstallig onderhoud hebben. Veel (particuliere) kopers schrikken vaak doordat er extra energie, tijd en geld in de woning moet worden gestopt.

 

Tips voor achterstallig onderhoud


Om voorbereid te zijn op de kosten die achterstallig onderhoud met zich meebrengt, is het handig om maandelijks een bepaald bedrag opzij te leggen. Dit bedrag verschilt per huis, omdat elk huis uniek is. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis is gebleken dat de jaarlijkse kosten voor het onderhoud ongeveer €3.600,- bedragen, wat neerkomt op €300,- per maand. Doordat dit bedrag een gemiddelde is, is het aannemelijk dat een vooroorlogse woning duurder uit is dan een woning die enkele jaren geleden is gebouwd. Ook voor vrijstaande huizen zijn de kosten vaak hoger dan voor een appartement. Daarnaast zijn deze bedragen momentopnames. Makelaardij Hekking kan voor u een schatting van de onderhoudskosten maken, die gebaseerd is op de actuele gegevens.

 

Stel ons een vraag


Interesse of toch een vraag?

Stuur ons een bericht en wij zullen zo snel mogelijk reageren.

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms