Hekking NVM Makelaars gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en AVG & Privacybeleid vinden.

Optie nemen op een huis. Wat is dat? 

dienst

Blog home

Wanneer neem ik een optie op een huis?

 

Tijdens uw zoektocht naar uw nieuwe droomhuis, kan het voorkomen dat u een schitterend huis tegenkomt. Indien u toch twijfels over de woning hebt, maar de woning niet aan uw neus voorbij wil laten gaan, is een optie op de woning nemen een mogelijkheid. Een optie op een huis is een eenzijdige verbintenis van de verkoper, waarbij hij de woning voor een bepaalde periode aan niemand anders zal verkopen.

Deze periode kunt u als koper zien als een mogelijkheid om te beslissen over de mogelijke aankoop van de woning. Zo wordt een optie vaak gebruikt voor het overleg met gezinsleden of het verkrijgen van de hypotheek. U bent niet gebonden door het nemen van een optie, maar dwingt een bedenktijd af. In overleg is het mogelijk om de termijn van de optie te bepalen. Het is verstandig om dit schriftelijk vast te leggen. Naast de termijn, kunnen de verkoopprijs van de woning en eventuele voorwaarden ook worden vastgelegd.

 

Geen verplichtingen als koper én verkoper

 

Naast dat u met een optie op een huis nemen niet verplicht bent om tot koop over te gaan, heeft de huidige eigenaar niet de verplichting om een optie te accepteren. De eigenaar zal met het akkoord gaan van de optie zichzelf limiteren, gezien hij hierdoor een mogelijk hoger bod tijdens de termijn niet kan accepteren.

In principe kost het nemen van een optie niets, maar het kan voorkomen dat de verkoper een bedrag hiervoor vraagt. Indien de optie resulteert in de koop van het huis, zal deze geldsom als voorschot gezien worden. In dat geval blijft de optie tot koop gratis, gezien het bedrag als een deel van de aankoop wordt gezien. Echter, indien de optie niet wordt gelicht, zal de verkopende partij de geldsom zien als een vergoeding voor de optie.

 

Het lichten van de optie op een woning

 

Indien u besluit om over te gaan tot het kopen van de woning, dan wordt de optie gelicht. Dit betekent dat u als kopende partij de verkoper hierover informeert. Schriftelijk deelt u aan de verkoper mee dat u de woning wenst te kopen. 

 


Interesse of toch een vraag?

Stuur ons een bericht en wij zullen zo snel mogelijk reageren.

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms