Hekking NVM Makelaars gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en AVG & Privacybeleid vinden.

Overdrachtsbelasting bij aan- of verkoop huis.

overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning

Blog home

Overdrachtsbelasting bij bestaande bouw

 

Bij het kopen van een huis komen meer kosten, dan alleen de kosten voor de hypotheek en de verbouwing, kijken. Een voorbeeld hiervan is de overdrachtsbelasting. Deze belasting wordt in rekening gebracht bij de aankoop van een woning. Deze vorm van belasting is alleen van toepassing op bestaande bouw en bedraagt voor particulieren 2% van de aankoopwaarde. Naast dit percentage zijn er ook mogelijkheden om geen overdrachtsbelasting te betalen. In dit artikel kunt u meer te weten komen over de overdrachtsbelasting en ontdekken wanneer u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen
 

Wanneer wordt de overdrachtsbelasting betaald?


Nadat het volledige koopproces nagenoeg doorlopen is, komt het moment waarbij de woning wordt overgedragen. Wanneer u bij de notaris de overdracht regelt, zal ook de overdrachtsbelasting betaald worden. De overdrachtsbelasting is onderdeel van de kosten koper, die bestaan uit de kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden. In de meeste gevallen betaalt de kopende partij de overdrachtsbelasting, maar het kan voorkomen dat de verkopende partij dit betaalt. In dit geval spreken we van verkoop vrij op naam (v.o.n.). Bij nieuwbouwwoningen is de verkoop altijd vrij op naam.

Stel ons een vraag

Startersvrijstelling van overdrachtsbelasting


Doordat het voor de meeste starters lastig is om een geschikte koopwoning te vinden, heeft de overheid in 2021 besloten om de overdrachtsbelasting te laten vervallen voor iedereen tussen de 18 en 34 jaar. Dit initiatief wordt de startersvrijstelling genoemd, die alleen geldt voor woningen tot de €400.000,-. Daarnaast mag er maar één keer gebruik worden gemaakt van deze vrijstelling. Door deze vrijstelling besparen starters 2% van de aankoopwaarde, wat een fors bedrag is voor de meeste starters. Ook indien u eerder een huis heeft gekocht, maar geen gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling, kunt u gebruik maken van de startersvrijstelling.

 

Doorverkoop binnen 6 maanden


Naast de voordelen omtrent de overdrachtsbelasting, waar starters van kunnen profiteren, zijn er ook voordelen die voor iedereen gelden. Indien u een huis in eigendom krijgt, dat in de afgelopen zes maanden eerder is overgedragen, dan hoeft u over de aankoopprijs van toen geen overdrachtsbelasting te betalen. Over het bedrag boven de aankoopprijs zal wel overdrachtsbelasting betaald moeten worden. Om goed in kaart te krijgen wat uw voordelen bij de aan- of verkoop van een woning zijn, kunt u het beste contact opnemen met een ervaren makelaar. Makelaardij Hekking kan u met uw vragen helpen en de informatie geven waar u op zoek naar bent.

 

Stel ons een vraag


Interesse of toch een vraag?

Stuur ons een bericht en wij zullen zo snel mogelijk reageren.

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms