Hekking NVM Makelaars gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en AVG & Privacybeleid vinden.

Wat betekent onder optie op Funda?

dienst

Blog home

Onder optie op Funda: we leggen het uit!

Wanneer u op Funda op zoek bent naar een nieuw droomhuis, kan het voorkomen dat u bij een foto de woorden ‘onder optie’ tegenkomt. Op een rode achtergrond en met witte letters wordt hier subtiel aangegeven dat er een optie op de woning ligt. Vaak worden woningen die op Funda onder optie zijn links gelaten. In dit artikel kom je erachter wat onder optie is en waarom dit niet een belemmering hoeft te zijn.

 

Wat betekent onder optie?

Het kan voorkomen dat u graag nog een paar dagen extra bedenktijd hebt, voordat u een bod op tafel legt. Het kopen van een huis is immers geen alledaags besluit en is daarnaast een forse investering. Het is begrijpelijk dat hier even over nagedacht moet worden. Ook het onderhoud kan een factor zijn, die meespeelt bij het besluit. Zijn er te veel kluswerkzaamheden of kosten de ingrepen veel geld? Voor veel mensen zijn dit belangrijke overwegingen.

Door een optie op een huis te nemen heb je meer bedenktijd, zonder dat de makelaar op zoek gaat naar andere potentiële kopers. In deze periode kan de makelaar alleen met u onderhandelen over het huis. Deze optie is voor kopers vrijblijvend, maar de makelaar van de verkopende partij loopt meer risico. Zijn reputatie staat op het spel indien de gemaakte afspraken niet worden gekomen.

Stel ons een vraag

Hoe lang duurt onder optie?

 

Hoe lang een huis onder optie staat is niet juridisch vastgelegd. Beide partijen kunnen onderling bepalen hoe lang de optie geldig is. Het kan voorkomen dat dit enkele dagen is, maar ook bestaat de mogelijkheid dat een huis voor enkele maanden onder optie is. Het is in ieder geval mogelijk om de condities van de verkoop op te nemen in de optie, waarbij dit schriftelijk wordt vastgelegd.

Kan je bieden op een huis onder optie?

 

Met een optie zijn de onderhandelingen nog niet van start gegaan. De onderhandeling start pas wanneer de verkopende partij reageert op een door u uitgebracht bod. Een huis onder optie is daarom nog niet definitief verkocht, waardoor u altijd kans maakt op de woning. Indien u een woning onder optie tegenkomt die perfect bij u past, dan kun je alsnog een afspraak maken voor een bezichtiging. U kunt zelfs een bod uitbrengen. Echter, de verkopend makelaar zal de onderhandelingen eerst af moeten ronden met de potentiële kopende partij die de optie hebben, om aan het werk te gaan met de onderhandelingen waar u deel van uitmaakt.


Interesse of toch een vraag?

Stuur ons een bericht en wij zullen zo snel mogelijk reageren.

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms