Hekking NVM Makelaars gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en AVG & Privacybeleid vinden.

WAT IS EEN DIPLOMATEN CLAUSULE?

dienst

Blog home

Wat is een diplomaten clausule?


Wanneer u te maken krijgt met het verhuren van een woonruimte, kan het begrip diplomaten clausule op uw weg komen. Wat betekent dit begrip en waar is dit van toepassing op? Een diplomatenclausule wordt ook wel eens een ontruimingsbeding genoemd. Deze clausule fungeert als een stok achter de deur voor zowel huurders als verhuurders, maar in verschillende situaties. In dit artikel kunt u ontdekken wanneer een diplomatenclausule van toepassing is en wat de gevolgen van deze clausule zullen zijn. Ook kunt u ontdekken wat deze clausule bijdraagt wanneer er sprake is van tussenhuur.

Let Op: Dit is geen juridische uitleg. Dit artikel is informatief bedoeld en u dient geen beslissingen te nemen op basis van dit artikel anders dan dat u contact opneemt met ons kantoor. 
 

Verschillende soorten diplomaten clausules


Een diplomaten clausule kan in verschillende situaties voorkomen. Zo kan het voorkomen dat een verhuurder voor een onbepaalde tijd een woonruimte verhuurt. De verhuurder kan met de huurder afspreken dat er een aanvangsperiode van bijvoorbeeld een jaar geldt, waarbij de huurovereenkomst tijdens deze aanvangsperiode niet opgezegd kan worden. Zo heeft de verhuurder meer zekerheid, omdat de huurder gegarandeerd een jaar lang de woonruimte zal bewonen.

Vaak wordt de diplomatenclausule ingezet wanneer een expat een woonruimte huurt. Wanneer een huurder een diplomatenclausule aan de huurovereenkomst wil toevoegen, betekent dit in de meeste gevallen dat de huurder de mogelijkheid wil hebben om tussentijds de huur op te kunnen zeggen. Het kan gebeuren dat de expat halsoverkop wordt overgeplaatst voor zijn werk en hierdoor moet verhuizen. In dit soort gevallen geeft een diplomatenclausule meer zekerheid aan de huurder, die op deze manier flexibel kan blijven.
 

Stel ons een vraag

Diplomatenclausule bij tussenhuur


Ook hij tussenhuur is kan een diplomatenclausule opgenomen worden. Wanneer de woningeigenaar voor zijn werk of studie ergens anders moet wonen en besluit om zijn eigen woning te verhuren, kan de woningeigenaar een ontruimingsbeding opnemen. In dit beding wordt genoteerd dat de huur voor een bepaalde periode is en dat na deze periode de huurder de woning moet verlaten indien de verhuurder weer terugkeert. Op deze manier heeft de verhuurder de zekerheid dat hij zijn eigen woning weer kan betreden bij thuiskomst.
 

Op zoek naar advies over de diplomaten-clausule?


Als uw makelaar in Den Haag hebben huurovereenkomsten en het huurrecht geen geheimen voor ons. Indien u vragen heeft over diplomatenclausules of graag meer informatie wil ontvangen, kun u altijd contact opnemen met ons! Zowel via de telefoon als per mail helpen wij u graag verder en daarnaast bent u van harte welkom op ons kantoor!

 


Interesse of een vraag?

Stuur ons een bericht en wij zullen zo snel mogelijk reageren.

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms