Hekking NVM Makelaars gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en AVG & Privacybeleid vinden.

Welke wet- en regelgeving zijn belangrijk bij woningtaxatie?

 

woningtaxatie en wetgeving

Blog home

Welke wetgeving is er voor een taxateur in Den Haag?

 

Als onafhankelijk makelaar-taxateur en betrouwbare partner bij woningtransacties, is Hekking uw ideale partner als makelaar in Den Haag en omstreken.


Een woningtaxatie is zeer belangrijk bij het kopen of verkopen van een woning. Deze taxatie bepaalt wat de waarde van het huis is en de makelaar neemt bij het uitvoeren van de taxatie verschillende factoren mee in het bepalen van deze waarde. In Nederland is er specifieke wet- en regelgeving van toepassing op woningtaxaties. Dankzij deze wettelijke kaders kan de transparantie en betrouwbaarheid van dit proces worden gewaarborgd.

Wet Financieel Toezicht (WFT)


Een belangrijke wetgeving is de Wet Financieel Toezicht (WFT). Deze wet is gericht op hypotheekverstrekkers en stelt een aantal eisen aan het taxatieproces. In de WFT wordt beschreven hoe een taxateur professioneel en objectief dient te handelen. Zo moet de taxateur op een transparante en objectieve manier de marktwaarde van de woning vaststellen. Hierbij is de onafhankelijke houding een zeer belangrijk kenmerk van de makelaar-taxateur. De taxatie van een huis is immers een proces dat zo eerlijk mogelijk moet verlopen.
 

Taxeren van woning en TRHK


Een andere belangrijke wetgeving, op het gebied van het taxeren van woningen, is de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet (TRHK). In deze regeling wordt beschreven dat bij het verstrekken van een hypotheek op een woning, de geldverstrekker een taxatierapport moet opvragen. Het taxatierapport dient door een onafhankelijke en gecertificeerde taxateur te worden opgesteld. Op deze manier wordt de transparantie en betrouwbaarheid gewaarborgd, terwijl de betreffende taxaties zorgen voor een passende waardering van de woning.
 

Wat zijn de eisen van de TRHK


Daarnaast stelt de TRHK ook verschillende eisen aan het taxatierapport. In het rapport moet beschreven worden welke taxatiemethode is gebruikt, dient de woning en de omgeving te worden beschreven en moeten er relevante referentieobjecten aanwezig zijn. Ook moet er bij een taxatie van een huis een taxatierapport worden opgesteld. Bij het opstellen van een taxatierapport dient er rekening gehouden te worden met de richtlijnen van de NVM.
 

Betrouwbare en erkende taxateur in Den Haag en omstreken


Het is belangrijk om bij het kopen of verkopen van een woning samen te werken met een erkende en professionele taxateur, die voldoet aan de wettelijke eisen en richtlijnen. Als erkend NWWI-taxateur en NVM-makelaar kunt u op Hekking vertrouwen. Als onafhankelijk makelaar-taxateur en betrouwbare partner bij woningtransacties, zijn wij uw ideale partner als makelaar in Den Haag en omstreken.

 


Interesse of een vraag?

Stuur ons een bericht en wij zullen zo snel mogelijk reageren.

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms