Hekking NVM Makelaars gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en AVG & Privacybeleid vinden.

Verborgen gebreken bij kopen huis

Verborgen gebreken in een plafond

Blog home

Verborgen gebreken aan een huis en de onderzoeksplicht die u als koper heeft.


Een woning kopen is voor de meeste mensen de grootste aankoop van hun leven. Niemand zit dan te wachten op financiële tegenvallers waar niet op is gerekend. Verborgen gebreken van een huis kunnen tot deze groep behoren. Hoe u verborgen gebreken zoveel mogelijk kunt voorkomen en wat de rol van de makelaar is, kunt u in dit artikel ontdekken.

Wat zijn verborgen gebreken?


We spreken over verborgen gebreken wanneer er een gebrek aan het licht komt, die na de koop van een woning wordt ontdekt. Een veelvoorkomend voorbeeld is lekkage. In de meeste gevallen zijn de verborgen gebreken voor de eigenaar van de woning. Echter zijn hier uitzonderingen op als de verkopende partij onjuist gehandeld heeft. Om te zorgen dat u achteraf niet voor vervelende situaties komt te staan, is het inschakelen van een makelaar zeer aan te bevelen.

Mededelingsplicht bij verborgen gebreken


Als verkopende partij heeft u een mededelingsplicht bij het verkopen van de woning. Alle gebreken die bekend zijn, moeten tijdens het verkoopproces dus aan de potentiële kopers gemeld worden. Na de overdracht van het eigendom, zijn de eventuele gebreken voor de rekening van de koper. Echter, er zijn enkele uitzonderingen. Wanneer er een ernstig gebrek aan het licht komt of de verkopende partij iets ten onrechte niet gemeld heeft, zal de verkopende partij aansprakelijk zijn.

Onderzoeksplicht bij verborgen gebreken


Wanneer u een bestaande woning gaat kopen, koopt u de woning in de huidige staat. Hier vallen alle zichtbare en onzichtbare gebreken onder. Daarom is het uitvoeren van een bouwkundige keuring zeer belangrijk, zodat de bouwkundige staat van de woning volledig in kaart wordt gebracht. Als koper heeft u namelijk ook de plicht om onderzoek te doen naar deze gebreken, wat onderzoeksplicht wordt genoemd.

Als aankoopmakelaar staat Hekking u als koper bij, om de onderzoeksplicht zo goed mogelijk uit te voeren. Hierbij is het doel om zoveel mogelijk informatie in kaart te brengen, zodat vervelende verrassingen voorkomen kunnen worden. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een verouderde fundering of asbest in de woning. Het inschakelen van Hekking geeft u op dit gebied meer zekerheid, doordat de aankoopmakelaar aansprakelijk is voor gebreken die eenvoudig ontdekt kunnen worden.

Verborgen gebreken termijn


Wanneer u een verborgen gebrek aan uw woning ontdekt, is het goed om dit zo snel mogelijk te laten weten aan de verkoper. Deze bekendmaking zal binnen een redelijk termijn plaats moeten vinden. Het is een stuk lastiger te bewijzen dat een verborgen gebrek voor de betreffende koop heeft plaatsgevonden, wanneer u bijvoorbeeld een jaar na de koop melding maakt. Daarom wordt een periode van ongeveer 2 maanden als redelijk gezien. Ook wanneer u nog niet weet hoeveel het herstelwerk zal kosten, is het verstandig om de verkopende partij zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van het gebrek. Daarbij is het handig om te vermelden dat het onderzoek van de schade nog bezig is.

 


Interesse of toch een vraag?

Stuur ons een bericht en wij zullen zo snel mogelijk reageren.

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms